• kontakt@kassalagen.se

Skatteverket vill ta bort undantaget

admin      0    2290 Views

Skatteverket vill ta bort undantaget

Torg och marknadshandeln har hittills haft undantag för kassalagen. det vill Skatteverket nu ändra på.​

– Eftersom blomsterbutiken vid torget måste ha ett kassaregister så bör också blomsterbutiken på torget ha det, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson i ett pressmeddelande.

Svensk Handel stöder förslaget och talar om en “illojal konkurrens” som

t ex slagit extra hårt mot blomsterhandeln. Runt 300 butiker har drabbats och ungefär tusen personer har blivit av med jobbet på grund av detta, enligt honom.

– Det är oerhört mycket svarta pengar här. Säger politikerna nej till lagen säger de ja till den organiserade brottsligheten, menar Svensk Handel.

Skatteverkets förslag omfattar all försäljning som sker på torg, gator, marknader, mässor, loppmarknader och tillfälligt utnyttjade lokaler. Det innebär att den som köper en sak på exempelvis Båtmässan kan kräva kvitto. Fast hur mycket extra skatteintäkter en lagändring kan tänkas ge staten är oklart.

– Någon exakt uppfattning har vi inte. Det handlar om att det ska vara lika villkor inom kontanthandeln, säger Lars Lundh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Torg- och marknadshandlarnas förening har i grunden inget emot kassaregister. Men man är oroliga för att tekniken inte skall klara t ex20 graders kyla.

Leave a Reply